Home » Jak założyć związek ?

Jak założyć związek ?

Krok 1:

Skontaktuj się z przedstawicielem prezydium MOZ 1504 lub kimś, kto należy do Związku. Musisz mieć wsparcie osoby, która zna prawo związkowe, wie, jak przeprowadzić zebranie wyborcze, umie odpowiedzieć na każdą wątpliwość.

Krok 2:

Zorganizuj zebranie.
Może jest ktoś, kto bardzo angażuje się w tę sprawę, tak jak Ty? Poproś go o pomoc. Pamiętaj: wszyscy Twoi koledzy muszą mieć poczucie, że to oni sami organizują się w Związek, a nie że to ktoś ich do tego przymusza.
Zaproponuj kolegom założenie Koła Związkowego, które broniłoby Waszych interesów. Nie trzeba tworzyć zupełnie nowego Związku Zawodowego – wystarczy przyłączyć się do Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. „Solidarność” ma wielu dobrych działaczy, którzy pomagają takim jak Wy. „Solidarność” ma prawników i ekonomistów. „Solidarność” ma doświadczenia, którymi chce się z Wami podzielić.

Krok 3:

Stale kontaktuj się z osobą odpowiedzialna za organizowanie Związku w naszej Komendzie. Weź od nas deklaracje związkowe. Deklaracje powinieneś mieć od tej pory zawsze przy sobie. Im więcej zorganizuje się Was w Związek, tym większa będzie jego siła.

Krok 4:

Związek istnieje.. i co dalej?

Założyliście już Związek w swoim zakładzie pracy. Gratulujemy! Ale nasza rola nie kończy się na pogratulowaniu Wam sukcesu.
Pomożemy Wam uporządkować papiery po wyborach – musicie wiedzieć, jakie osoby są członkami prezydium.
Postaramy się wam pomagać w każdej sytuacji. Będziemy obecni, gdy zaczniecie rozmawiać z szefem – musicie z nim rozmawiać! Właśnie po to założyliście Koło Związkowe – by zapewnić Wam bezpieczne warunki pracy i służby.
Nie będziemy Was oszukiwać – czeka Was długa, żmudna i ciężka praca.

Pracodawca będzie próbował Was zniechęcić do pracy związkowej. Może spróbuje intryg i skłócania Was z załogą. Ale pamiętajcie: jesteśmy z Wami i będziemy Wam pomagać, ilekroć nas poprosicie. Macie teraz do dyspozycji doświadczonych działaczy związkowych, prawników i ekonomistów. Jesteśmy do waszej dyspozycji. Właśnie dlatego nazywamy się „Solidarność”, bo jesteśmy solidarni ze wszystkimi naszymi członkami.

Ale nie załatwiamy nic za Was. Nie wyjdziemy za członków Waszego Koła do pracowników i nie będziemy ich namawiać by Was popierali. Musicie sami to robić. Potraficie to zrobić. Z naszą pomocą, ale sami.

Deklaracja członkowska NSZZ (do poprania w formacie pdf)

pdf3